1 op de 8 Vlaamse huizen niet aangesloten op riool, hoe zit dat in Nederland?
Poep en plas van veel Vlamingen komt nog altijd terecht in de natuur. 1 op de 8 huishoudens in Vlaanderen is niet aangesloten op het riool, blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij.
De gemeente met het kleinste percentage aansluitingen is Horebeke in Oost-Vlaanderen: daar is 13 procent van de huizen aangesloten op het riool. In de gemeente Voeren, net ten zuiden van Maastricht, is dat 21 procent. In stedelijk gebied zijn de cijfers overigens heel anders: daar hebben bijna alle huizen een rioolaansluiting.
Hoe is dat in Nederland?
In Nederland ligt 150.000 kilometer riool. Dat is bijna vier keer de omtrek van de aarde. 99,9 procent van de huishoudens is aangesloten op het rioolstelsel en daarmee heeft Nederland één van de meest ontwikkelde stelsels van Europa, zegt Hugo Gastkemper. Hij is directeur van Stichting Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland.
En dat is de afgelopen decennia een miljardeninvestering geweest, zegt Peter Latjes van het vakblad 'Riolering'. "Reken maar uit: een kilometer riolering kost al gauw een miljoen euro. De Nederlandse overheid investeert al tientallen jaren enorm in het rioleringsstelsel, iets dat onze zuiderburen nog niet zo lang doen."
De investeringen vloeiden volgens Gastkemper voort uit de aandacht die er in de jaren 90 van de vorige eeuw voor schoon water was. "Hier in Nederland hadden we veel last van verontreinigd water, waardoor een groot draagvlak voor de verschoning ervan ontstond", zegt hij. "Er zijn destijds veel maatregelen genomen, zowel door de industrie als de landbouw, bedrijven en huishoudens." Bekommernis die in België niet zo breed gedragen werd. "Al met al ligt België daarom achter op Nederland."
Zomerhuisje op de Kralingse plas
Toch zijn er nog ongeveer 8000 Nederlandse huishoudens niet aangesloten op een rioolnetwerk. De voornaamste reden is dat deze Nederlanders te ver van het rioolstelsel wonen. Zij maken volgens Gastkemper het vaakst gebruik van een zogenoemde septictank, een bak waar vuil water in opgeslagen en gezuiverd wordt.
Zij zijn het vaakst te vinden in buitengebieden, zegt Latjes. En dat is niet alleen in provincies als Groningen of Zeeland. Volgens hem kan dat ook in een grote stad zijn.
Hij noemt een boerderij in Helmond als voorbeeld. "Daar staat een boerderij waar twee kanalen bij elkaar komen. Hemelsbreed ligt het pand een kilometer van het centrum van Helmond af, maar het is niet aangesloten op de riolering."
"Als die boerderij aangesloten zou moeten worden, kost dat honderdduizenden euro's, want dan moeten die buizen onder de kanalen door", zegt Latjes. En dat geldt voor de meeste van die 8000 huizen. "Wij hebben onze zaakjes prima op orde, zeker in vergelijking met andere Europese landen, zoals België."
Europese richtlijn
Bij de zuiderburen maken ze zich onder meer zorgen over de Europese Kaderrichtlijn Water, die stelt dat alle rivieren en beken in 2027 schoon moeten zijn. "Dat gaan zij, mede door het aantal huizen zonder riolering, zeer waarschijnlijk niet halen", zegt Latjes.
Volgens Gastkemper is de impact van de 8000 rioolloze huizen in Nederland op de reinheid van het water verwaarloosbaar. "Niet te vergelijken met de vervuiling van de landbouw. Wij komen in elk geval veel dichter in de buurt van de richtlijn."
Terug naar overzicht