ABN: hypotheekrente hoger door onzekerheid over kapitaaleisen
De hypotheekrente van ABN Amro zou een stukje lager kunnen, als er niet zoveel onzekerheid was over de nieuwe internationale kapitaaleisen voor banken. Dat zegt de nieuwe topman van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen.
De bank rekent nu een hogere rente dan nodig is, zegt de topman, vooruitlopend op strengere eisen van het zogenoemde Bazels Comité van bankentoezichthouders. "We moeten de buffers hoog houden, en buffers dat kost geld," zegt Van Dijkhuizen. "Als je te maken zou krijgen met lagere eisen, dan zou je goedkopere hypotheken kunnen hebben dan je nu zou hebben."
In Bazel onderhandelen toezichthouders van 27 landen wereldwijd over de aanscherping van de minimale buffers die banken nodig hebben om het risico van een nieuwe bankencrisis aan te kunnen. Het ziet ernaar uit dat de nieuwe regels een stuk ongunstiger worden voor Nederlandse banken, omdat het risico van een grote hypotheekportefeuille zwaarder gaat tellen.
Miljarden
Hoeveel de Nederlandse klant te veel betaalt, kan Van Dijkhuizen niet zeggen. Maar vaststaat dat Nederlandse banken hun buffers ten minste moeten verdubbelen als de hypotheken zwaarder op de balans gaan drukken. Ook ABN Amro moet dan miljarden extra opzijzetten.
Toezichthouder De Nederlandsche Bank probeert binnen het Bazels Comité al jaren uit te leggen dat de Nederlandse hypotheken in de praktijk een stuk veiliger zijn dan zo op het eerste gezicht lijkt, onder meer omdat de Nederlandse huizenbezitter in de regel netjes z'n hypotheekrente betaalt. "Het lukt niet om dat uitgelegd te krijgen", zegt Van Dijkhuizen. "De voorstellen zijn niet goed."
Om die reden is concurrent Rabobank begonnen om een deel van z'n hypotheekportefeuille te verkopen. Maar ABN Amro is dat niet van plan. Integendeel. De bank was afgelopen jaar marktleider wat betreft nieuwe hypotheken. "De helft van ons bezit zit nu in bakstenen", zegt topman Van Dijkhuizen. "Het is de portefeuille waar ik mij het minst zorgen om maak."
Maar dan moet er wel snel duidelijkheid komen vanuit Bazel. Sinds de verkiezing van Trump zouden de onderhandelingen stilliggen. "Heel vervelend," zegt Van Dijkhuizen. "We zitten nu al jaren te wachten op duidelijkheid van de toezichthouder over hoe wij onze hypotheek nou moeten wegen qua risico. We willen nu van onze toezichthouder horen hoe we dat de komende jaren moeten doen. Dan kunnen we daar rekening mee houden in ons bedrijf."
Terug naar overzicht