De erfenis van je opa en oma niet naar je ouders maar naar jou: goed idee?
Stijgende huizenprijzen, hoge eisen aan een hypotheek en flink wat eigen spaargeld inbrengen. Een huis kopen als starter is geen pretje. Om dat alles op te lossen heeft de Britse minister van Huisvesting Gavin Barwell pensionado's opgeroepen om niet hun kinderen, maar hun kleinkinderen alles na te laten.
Jongeren hebben veel meer aan een huis en een erfenis dan hun ouders, zegt Barwell. "De generatiekloof wordt dan kleiner."
Goed idee?
"Het, soms vroegtijdig, laten uitkeren van een erfenis aan kleinkinderen klinkt als een goed plan", zegt Johan Conijn, buitengewoon hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. "Die jongere generatie kan het geld goed gebruiken."
Maar het huizenprobleem los je er niet mee op, zegt hij. "De ongelijkheid tussen jongeren wordt groter." De ene jongere heeft immers rijkere grootouders dan de andere. "Daarmee worden de problemen op de startersmarkt alleen maar groter. De prijs wordt bepaald door hen die wél vermogen hebben."
Als iedereen alles aan de kleinkinderen nalaat, verwacht Conijn dat starterswoningen duurder worden. Waren jouw grootouders niet zo rijk? "Dan moet je gaan huren. Of in slechtere woningen gaan wonen, buiten de stad."
Freek Schols, hoogleraar erfrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, snapt de gedachte van de Britse minister wel. Generation skipping, zoals Schols het noemt, gebeurt in Nederland met name om belasting te besparen. "Je slaat een generatie over om dubbele heffing te voorkomen. Kleinkinderen betalen wel meer, maar er zijn ook vrijstellingen."
Volgens Schols is het dus zeker interessant om kleinkinderen in de erfenis te betrekken. "Belastingtechnisch is dat vaak beter. Als kinderen het geërfde vermogen aan de kleinkinderen willen schenken moet daar schenkbelasting over betaald worden."
Volgens de Britse minister is het ook een goed plan dat opa's en oma's hun huis nalaten aan hun kleinkinderen. Hun ouders hebben immers al een huis, zegt Barwell.
Géén goed plan, denkt Conijn. "Waarom zou je een fysieke woning nalaten? Aan geld hebben (klein)kinderen veel meer." Ouderen wonen vaak niet op plekken waar hun kleinkinderen ook willen wonen. "Ik woon in Bussum, mijn kinderen in Amsterdam, je moet mensen de vrijheid geven om een woonplaats te kiezen."
Vanaf volgend jaar kunnen (groot)ouders hun kleinkinderen (tot 40 jaar) een eenmalige schenking geven van maximaal 100.000 euro voor de financiering van een eigen woning, zegt Schols. "Zo proberen we in Nederland het aantrekkelijk te maken om bedragen te schenken voor de aankoop van een huis of om de hypotheek af te lossen."
Terug naar overzicht