'Filibusterend' 50Plus-Kamerlid haalt herinneringen uit jaren 70 op
Het debat waarin de Kamerleden Van Rooijen van 50Plus en Mulder van de PVV met tientallen uren spreektijd een belastingwetswijziging willen voorkomen is tegen 20.30 begonnen en gaat waarschijnlijk nog uren duren.
Het is al gegaan over het politieke verleden van Van Rooijen. Hij haalde herinneringen op uit de tijd dat hij staatssecretaris voor fiscale zaken was in het kabinet-Den Uyl namens de KVP, een van de voorlopers van het CDA. Dat was van 1973 tot 1977. Van Rooijen besprak de parlementaire geschiedenis van de belasting op eigenwoningbezit en huurwoningen.
'Aflosboete'
Van Rooijen en Mulder zijn er op tegen dat het kabinet de wet-Hillen wil afschaffen. Dat is een belastingvoordeel voor mensen met een afgeloste hypotheek. Tegenstanders van de afschaffing spreken van een 'aflosboete'.
Staatssecretaris Snel van Financiën zegt dat het afschaffen van het belastingvoordeel in de wet-Hillen volgend jaar al kan worden ingezet, mits de Tweede Kamer er voor 23 november, dat is donderdag, over stemt. Tot die tijd moeten Van Rooijen en Mulder dus blijven 'filibusteren', zoals het naar Amerikaans voorbeeld wordt genoemd.
Eigen huis
De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU willen de komende dertig jaar het belastingvoordeel in stapjes afbouwen. Het bezit van een eigen huis wordt zo gelijkgesteld aan een spaarbedrag op de bank. Aan het eind van die dertig jaar betalen mensen met een hypotheekvrij huis tot tientallen euro's meer per maand.
Vooral de oudere leeftijdsgroepen zijn bezig geweest met het aflossen van hun hypotheek, en gaan het schrappen van de wet merken.
Kamervoorzitter
De vier regeringspartijen hadden een stokje kunnen steken voor de lange spreektijden, maar dat hebben zij niet gedaan. Kamervoorzitter Arib moet nu in de gaten houden of het debat wel ordentelijk verloopt. Als Van Rooijen of Mulder hun tijd volmaken met teksten die niets met het onderwerp te maken hebben, kan zij ingrijpen.
De kans dat de wet-Hillen blijft bestaan is overigens minimaal, omdat een Kamermeerderheid ervan af wil en daar nog jaren de tijd voor heeft.
Het debat is te volgen op NPO Politiek.
Terug naar overzicht