Hypotheekrente stijgt weer iets: nu vastzetten of niet?
De verkiezingszege van Donald Trump lijkt ervoor te zorgen dat de hypotheekrente gaat stijgen. Dat is voor het eerst sinds 2012. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben afgelopen week in stilte hun rente verhoogd of zijn van plan dat deze week te doen.
Waarom? De rente op Amerikaanse staatsleningen, en ook die op de Nederlandse staatsleningen, loopt sinds 9 november op. Dat betekent dat banken en hypotheekverstrekkers duurder uit zijn als ze kapitaal inkopen. Met dat kapitaal verstrekken ze hypotheken aan consumenten. En dus berekenen ze de rentestijging door aan huizenbezitters.
Kwart procentje
Omdat de hypotheekrente op het moment historisch laag is, kun je je afvragen of het niet verstandig is de hypotheekrente nu vast te zetten. Op die manier kun je de komende tien of twintig jaar profiteren van de lage kosten. Of zit het niet zo simpel in elkaar?
"De verhoging waar we het over hebben komt neer op een kwart procentje", zegt Lukas Daalder van vermogensbeheerder Robeco. "Ik weet niet of dat nou het grote verschil is waar je als huizenbezitter direct op moet reageren."
Wie zijn hypotheek vroegtijdig omzet in een andere hypotheekvorm bij dezelfde aanbieder (of zijn hypotheek oversluit naar een andere aanbieder), moet in principe een boete betalen omdat de hypotheekverstrekker rente-inkomsten misloopt. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boete. Het is dus belangrijk om een afweging te maken: is het voordeel van de lage rente groter dan de boete die je moet betalen?
Opwaartse trend
De vraag is bovendien of de stijging van de hypotheekrente structureel is. Dat hangt af van het beleid dat Trump daadwerkelijk gaat voeren, maar ook van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en een groot aantal andere krachten op de kapitaalmarkten.
"Van een opwaartse trend durf ik nu nog niet te spreken", aldus Daalder. "Maar wij voorspellen wel dat de rente de komende 5 jaar stijgt naar zo'n 3 procent."
Terug naar overzicht