OESO-advies: btw verder omhoog en hypotheekrenteaftrek sneller omlaag
De groei van de Nederlandse consumentenuitgaven zal volgend jaar pieken dankzij een sterke arbeidsmarkt en de belastingmaatregelen van het kabinet. Dat schrijft de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in zijn halfjaarlijkse economische vooruitblik.
De OESO heeft de economische groeiverwachting voor Nederland dit jaar verhoogd van 2,4 naar 3,3 procent. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,1 procent verwacht.
Lage btw-tarief omhoog
De organisatie ziet ruimte om het lage btw-tarief verder te verhogen. Een deel van dat geld kan dan worden gebruikt om de belasting voor lagere inkomens en tweeverdieners met jonge kinderen te verlagen. Zo worden meer vrouwen aangemoedigd om aan het werk te gaan.
De OESO maakt zich verder zorgen over het achterblijven van investeringen in de rijkere landen in het algemeen. Ook Nederland wordt aangeraden om meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dankzij de voorgestelde verhoging van het lage btw-tarief kan daar geld voor worden vrij gemaakt.
Hypotheekschuld risico
De hoge schuldenlast, die vooral komt door de hoge hypotheken, maakt Nederlandse huishoudens kwetsbaar voor mogelijk dalende huizenprijzen, zegt de OESO. Het advies is om het maximumhypotheekbedrag dat nu kan worden geleend verder omlaag te brengen. Dat geldt ook voor het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek, want dat zou ook sneller moeten volgens de OESO.
Ondanks de verwachte groei van de Nederlandse economie volgend jaar met 3,1 procent waarschuwt de organisatie voor het groeiende aandeel van flexwerkers en zzp'ers in ons land. De OESO adviseert om de verschillen met mensen met een vast contract kleiner te maken door een lagere ontslagvergoeding en het efficiënter maken van het ontslagrecht.
Minder snelle groei
Na 2018 zal de groei van de binnenlandse consumptie volgens de OESO iets afzwakken, tot 2 procent als gevolg van de verhoging van het btw-tarief. Ook zal de inflatie dan naar verwachting oplopen tot boven de 2 procent.
De brexit is volgens de OESO het grootste risico voor ons land. Volgens de organisatie is Nederland kwetsbaarder dan andere EU-landen. Dat komt door onze nauwe handelsbetrekkingen en financiële banden met het Verenigd Koninkrijk.
Terug naar overzicht