'Vakantiegeld wordt vaker besteed, minder vaak gespaard'
Miljoenen Nederlanders krijgen deze week behoorlijk wat extra geld op hun rekening gestort. Het is mei, vakantiegeldmaand. Voorgaande jaren werd dat nog vaak opgepot. "Dat zal alleen maar minder worden", denkt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland.
"Er zijn steeds minder mensen met problematische schulden en de woningmarkt gaat goed waardoor er steeds minder huizen onder water staan." Sparen uit voorzorg om niet in de problemen te komen, is niet meer noodzakelijk, denkt de econome. De geldbuffer is voor steeds meer mensen, nu de crisis voorbij is, groot genoeg. Het vakantiegeld gaat vooral rollen, is de verwachting.
"De consumptie is de eerste drie maanden van dit jaar al fors gestegen", zegt Blom. Ze denkt dat die trend zich ook bij de besteding van het vakantiegeld doorzet. Waar mensen het extraatje aan uitgeven verschilt.
De meerderheid van de mensen geeft het vakantiegeld doorgaans uit aan datgene waar het in eerste instantie voor bedoeld is: vakantie. Ook Cindy Taphoorn, salesmedewerker van een social mediabedrijf, wil haar vakantiegeld hiervoor gebruiken. Ze werkte tot voor kort fulltime. "Ik ga wel terug naar 32 uur, want ik heb net een zoontje gekregen, drie maanden terug.
Waar ze naartoe wil op vakantie, weet ze nog niet precies. "We kijken naar Spanje, Italië, Kroatië, een beetje die hoek." Maar er is nog niks geboekt. "We zijn wel van plan om nog even weg te gaan, maar dat besluiten we eigenlijk altijd last minute", zegt ze. "Dat hangt er ook van af of mijn man vrij kan krijgen of niet."
Niet genoeg
"We hopen dat het erin gaat zitten, want het is niet heel goedkoop." Het vakantiegeld van Cindy en haar man is niet genoeg voor een familievakantie in het hoogseizoen. "Het is niet honderd procent dekkend", zegt Cindy. "Dan ben je al gauw 6000 tot 7000 euro kwijt." En daar komen 'de leuke dingetjes' dan nog bij. "We kijken wel naar wat voordelig is, want we zijn met een groot gezin. Samen hebben we vier kinderen." Ze overweegt om te gaan in het naseizoen.
Waar Cindy en haar familie nu langzaam maar zeker een vakantie gaan boeken, is ijsmaker Jacco Ruben Gasper (21) met hele andere dingen bezig. "Het vakantiegeld komt op een goed moment", zegt hij. De jonge ijsmaker gaat in juni trouwen en heeft net een huis gekocht. Jacco Ruben werkt nu een half jaar fulltime in de ijssalon en heeft naar eigen schatting een paar duizend euro vakantiegeld opgebouwd.
Dat extraatje gaat naar het huis en de trouwerij. "Ik heb liever een huis dan een lekkere vakantie", zegt hij. En die trouwerij kost ook veel geld. "We zitten al bijna op 15- à 20.000 euro. En dan hebben we echt geen gekke dingen gedaan."
Overigens krijgt niet iedereen vakantiegeld. Zzp'ers moeten hun vakantie-uitkering zelf regelen. "Dat hoort erbij", zegt zelfstandig hulpverlener Ivonne Lek. Ze begeleidt met name mensen die gaan dementeren. Ze werkt nu acht jaar als zelfstandige zonder personeel. "Het werkt dat ik toen deed, vond ik niet leuk meer. En ik zat toen in de situatie dat het veilig was om mijn baan op te zeggen."
Ze krijgt geen vakantiegeld meer uitgekeerd, maar spaart vakantiegeld op. "Als je niet spaart, ben je niet goed bezig." Nu kan ze ook zonder een mei-extraatje toch op vakantie. Volgende week vertrekt ze met haar zus. "Acht dagen wandelen op Madeira."
Terug naar overzicht