'Voor oplossen woningtekort moet er meer samengewerkt worden'
Het gaat slecht met de huurwoningmarkt; het rijk, de gemeenten, corporaties en bedrijven praten teveel langs elkaar heen om tot oplossingen te komen. Dat stelt Rob van Gijzel. Hij is de voorzitter van een 'samenwerkingstafel'. De overheid heeft die opgezet om het aanbod van met name middeldure woningen op de huurmarkt te vergroten.
Gisteren nog kwam de Nederlandse Vereniging van Makelaars met cijfers waaruit blijkt dat de nood hoog is. De huurprijs per vierkante meter in de vrije sector is afgelopen jaar met gemiddeld bijna 8 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor.
Vooral mensen die volgens de norm te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een hypotheek of een woning in het luxe segment, kunnen geen geschikte woning vinden. Volgens onderzoek van de NVM kan inmiddels twee derde van de Nederlanders met een jaarinkomen van rond de 37.000 euro een huur van tussen de 700 en 1000 euro niet betalen.
Volgens Van Gijzel moeten er de komende jaren zo’n 50.000 woningen bijkomen om dit probleem op te lossen. Door alle partijen aan de samenwerkingstafel bij elkaar te brengen, zou dat nu wel moeten lukken.
Veel wantrouwen
"De afgelopen tijd zijn er best veel vooroordelen tussen de partijen ontstaan", stelt Van Gijzel. "De beleggers zouden alleen maar uit zijn op geld, de minister zou alleen maar vrije sectorwoningen willen. Woningbouwcorporaties voelen zich weggezet. Dus het vertrouwen moet terug."
Hij hoopt dat het rijk, de gemeenten, corporaties en bedrijven in een gezamenlijk overleg bereid zijn water bij de wijn te doen en sneller afspraken zullen maken.
Als voorbeeld noemt hij bouwprojecten door woningcorporaties. "Er is nu discussie over of woningcorporaties bereid zijn een deel van hun duurdere woningvoorraad te verkopen aan beleggers. Waardoor zij geld kunnen binnenhalen om daarmee meer sociale huurwoningen te bouwen."
De oplossing is volgens Van Gijzel niet alleen maar bijbouwen. Op de korte termijn zijn er te weinig locaties beschikbaar, daarvoor zouden bijvoorbeeld meer kantoren omgebouwd kunnen worden tot woning.
Lokale plannen nodig
Woensdag is het eerste landelijke overleg van de samenwerkingstafel. Daarbij schuiven onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Bouwend Nederland, verschillende woningcorporaties en de Rijksoverheid aan.
Daarna volgen bijeenkomsten in de gemeenten waar het tekort erg nijpend is. Op de lijst staan onder andere Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn, Eindhoven en Groningen.
Van Gijzel benadrukt dat het nodig is om op lokaal niveau met plannen te komen, omdat de situaties in de verschillende gemeenten erg verschillen. "De grondprijzen zijn bijvoorbeeld niet hetzelfde. De situatie in Amsterdam is echt anders dan in Den Bosch."
Terug naar overzicht